Cycle counting

Cycle Counting staat voor het in cycli tellen van de voorraad. Zo wordt de voorraad niet op één moment volledig geteld, maar wordt de telling opgeknipt in delen. Elke maand, week of dag wordt een gedeelte van de winkel of het warehouse geteld. Er wordt eigenlijk het hele jaar door geteld. Hiermee is het jaarlijks integraal tellen van uw voorraad niet altijd noodzakelijk. 

Bij Cycle Counting bestaat elke deeltelling vaak uit een telling van één of meerdere productgroepen of producttypes. Daarnaast kan er op basis van voorraadwijzigingen automatisch nieuwe telopdrachten toegevoegd worden. Hier is onze voorraad software geschikt voor.

Wat zijn de voordelen?

Door Cycle Counting verdwijnt de jaarlijkse druk van alles op één moment te moeten tellen. De Cycle Counts zijn beter te plannen waardoor het eenvoudiger verloopt. Door Cycle Counting slim te plannen kunt u meer interessante analyses maken van uw voorraad en is dit makkelijk te vergelijken over de jaren heen. Het zorgt er ook voor dat u flexibel bent en bewust keuzes kunt maken in het wanneer en hoe vaak tellen van seizoen producten.

Wat zijn de uitdagingen?

Zoals hierboven beschreven kan de nauwkeurigheid lager zijn ten opzichte van een integrale telling. Een grote uitdaging is de volledigheid van de telling en de nauwkeurigheid van hetgeen geteld is. Een goede software om cycle counting te ondersteunen is cruciaal om cycle count te kunnen gebruiken. 

Aangezien het een reëel risico is dat producten gemist worden, is het advies om één keer in de twee of drie jaar een integrale telling uit te voeren om zo alsnog op één moment een correcte voorraad stand door te kunnen voeren. Op basis van de verschillenanalyse in StockTrace van de integrale en cycle tellingen kan beoordeeld worden of de integrale telling noodzakelijk blijft.

Vaak wordt er gekozen om de Cycle Counts overdag uit te voeren, dit heeft als grote nadeel dat de klant minder hulp kan ontvangen of dat de medewerker kiest om de klant te helpen waardoor hij niet exact meer weet waar hij of zij is gebleven met de telling. Daarnaast kunnen producten die al geteld zijn, verkocht worden voordat de telling is verwerkt. Hiervoor heeft ons inventarisatiesysteem meerdere oplossingen, zodat cycle counting wel tijdens openingstijden kan. Benieuwd naar hoe wij dit oplossen? Plan dan een demo.

Wat kan Projectservice?

Projectservice is specialist op het gebied van voorraadinventarisaties, waaronder Cycle Counting. Door onze expertise en ons unieke voorraadinventarisatiesysteem kunnen wij u helpen uw voorraad stand betrouwbaar te houden en analyses te geven door het jaar heen. Projectservice kan dit geheel voor u verzorgen door ook opgeleide medewerkers te leveren, of u kunt kiezen om alleen van het systeem gebruik te maken.

Door slimme oplossingen in ons systeem en werkwijze kunnen veel voorkomende issues opgelost worden. Mocht u interesse hebben in de opties die wij bieden, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met StockTrace.

Lees hier meer over ons systeem voor voorraadinventarisaties!

Plan een demonstratie